RESEPI KEK PISANG
Senang je nak buat kek pisang. Tak perlu guna oven pun. Kukus je. Dapat tekstur lembut lagi.
Minggu lepas, sempat pulang ke 2 kampung. Kampung sendiri dan kampung suami. Banyak buah tangan dari kedua-kedua kampung.
Mak mertua beri buah tangan seikat pisang emas. Buat balik rumah berhari-hari tak sempat nak makan. Lebam sudah. Sangat membzair kalau dibuang. So, kita pun berhajat nak buat kek pisang untuk memanfaatkan pisang-pisang itu.
Alhamdulillah, pakai periuk kukus je sudah dapat hasil yang lembut.
BAHAN-BAHAN
1. Pisang susu - 5 biji
2. Gula kastor- 1 cawan
3. Gula perang - setengah cawan
4. Minyak jagung - setengah cawan
5. Mentega - setengah cawan
6. 4 biji telur
7. Esen vanilla
8. Garam sedikit
Kisar je kesemua bahan ni dalam mesin blender.
a. Gula perang - untuk rasa ala-ala caramel gitu
b. Mentega - untuk tekstur yang lembut
c. Esen vanilla - untuk hilangkan bau hanyir telur
Seterusnya:
8. Gandum - 1 cawan
9. Soda bikarbonat - 1 sudu kecil
10. Baking powder - setengah sudu kecil
Ayak kesemua bahan-bahan ni biar halus mulus dulu.
Barulah, kita kacau bahan blender tadi bersama adunan tepung ni. Masuk sikit-sikit. Adun sehingga sebati semua.
Kemudian, ambil loyang yang sesuai. Sapu mentega dulu suapaya tak melekat & senang nak keluarkan nanti. Saya pakai minyak je sebab mentega dah habis. Opss.
Seterusnya, dah masukkan adunan tadi ke dalam loyang. Barulah kita masukkan ke dalam periuk kukus. Tunggu dalam setengah jam gitu. Dah boleh sejukkan. Potong cantik-cantik dan ngapp. InsyaAllah hasil tangan sendiri akan rasa puas hati yang tak terhinngga.
Selamat memasak semua.
Comments
Post a Comment