RESEPI KE 8 ✓ BUBUR BUTIR NANGKA.
First time habiskan 1 jam lebih duk getel tepung jadi bijik nangka. Tu baru biji nya. Buburnya pula kena buat asing lagi. Tambah lagi dalam 15 minit. Seb baik cuti. .
Agak leceh jugak lah nak buat. Tapi, disebabkan kempunan nak makan, gigihkan juga buat..
Bahan2: Tepung beras, sagu pink, santan, susu, gula melaka, gula pasir, garam, pewarna/air pandan.
Cara masak:
1) Kacau tepung + susu + santan (sehingga jadi kenyal).
2) Uli tepung sehingga kental. Masukkan pewarna ikut cita rasa.
3) Getel tepung jadi bentuk biji nangka.
4) Panaskan air sehingga mendidih. Kemudian masukkan daun pandan (diikat).
5) Masukkan gula melaka. Kemudian, kacau sehingga hancur.
6) Masukkan santan. Kacau.
7) Masukkan gula jika masih rasa tawar.
8) Masukkan biji nangka tadi perlahan-lahan. Jarak masa antara satu sama lain.
9) Dah siap masuk semua biji nangka. Kacau. Kemudian masukkan sagu pink.
10) Kacau. Tunggu hingga masak.
Comments
Post a Comment