My favorite. Kalau balik kampung, kuih ini yang dicari-cari. Sini dah jarang jumpa. Last mak buat masa ana sekolah Menengah tak silap. Lepas habis SPM dah payah nak merasa air tangan mak dah sebab dah keluar merantau..
Beli ubi keledek je. Rajinkan diri menguli. InshaAllah jadi.
Bahan2: Ubi Keledek, tepung, gula pasir, gula melaka, garam.
Cara masak:
1- Rebus ubi Keledek dahulu.
2- Dah masak, sejukkan dahulu.
3- Dah sejuk, hancurkan Ubi Keledek.
4- Masukkan sedikit garam. Adun ubi dengan tepung.
5- Uli sehingga menjadi doh.
6- Getel sehingga jadi bentuk leper - masukkan gula di tengah. Gulung.
7- Goreng.
8- Masakkan air Gula Melaka menjadi Caramel.
9- Celupkan gorengan tadi di dalam caramel.
10- Hidangkan.
#selamatmencuba
Comments
Post a Comment