RESEPI KE-11 : KUIH KERIA GULA MELAKA.


RESEPI KE 11 ✓ KUIH KERIA GULA MELAKA.
Dulu, berebut dengan geng kalau jumpa kuih Keria. Jadi rebutan. Sebab sedap dan tradisional.
Nak buat senanya tak adalah susah sangat. Yang susahnya hanya masa. Lama jugaklah nak buat kuih ni.
Nak rebus ubi lagi, nak hancurkan ubi lagi, nak uli ubi lagi, nak getel jadi bentuk lagi, nak goreng lagi. Uhh, memang agak lama. Nasib baik cuti. Dan memang sangat beruntunglah siapa yang ada tanah dan boleh tanam ubi. Bukan sekadar ubi boleh guna. Pucuk ubi pula boleh dicelur buat ulam. 🤤🤤🤤.
Alhamdulillah, kempunan nak merasa. Dapat juga hari ini.
Selamat menjamu.
Bahan2: Ubi Keledek, tepung, gula pasir, gula melaka, garam.
Cara masak:
1- Rebus ubi Keledek dahulu.
2- Dah masak, sejukkan dahulu.
3- Dah sejuk, hancurkan Ubi Keledek.
4- Masukkan sedikit garam. Adun ubi dengan tepung.
5- Uli sehingga menjadi doh.
6- Getel sehingga jadi bentuk donut.
7- Goreng.
8- Masakkan air Gula Melaka menjadi Caramel.
9- Celupkan gorengan tadi di dalam caramel.
10- Hidangkan.

Comments