RESEPI KE 3 ✓ TELUR AYAM MASAK LEMAK CILI API BERAPI.
Hari ni cuba masak Telur Ayam Masak Lemak Cili Api Berapi. Aiyaa, bahan yang tak cukup pula ialah serai. Tak ada langsung. Santan pula beku dalam peti ais. Aigoo.😅😅😅. Tapi, teruskan juga eksperimen dengan bahan yang ada.
Mak ana buat, elok je telur sebiji, cantik kedudukannya. Awat lah telur yang ana masak pecah berterabur pula🤣🤣🤣.
Tapi, rasa dia tu yang awesome. Masam2 manis. Sedap sangat, walaupun rupa telur entah apa-apa.
Ada yang tambah ikan kering dan nanas. Nak meletupkan lagi rasanya tu. Ada yang tambah daging salai. Yummm, sedap. Ana pernah rasa masakan ini di campsite Gunung Tapis. Pakcik kantin memang masak sedap time tu. Nak tambah-tambah rasanya.😅😅
Nah, I dah try masakan traditional kampung.🤣🤣🤣. Ok lah tu daripada kena complain bila nak duk dapur🤣🤣.
Bahan2: Telur, bawang putih, bawang merah, asam keping (gelugor), santan, kunyit, garam. Kalau ada serai, belimbing buluh lagi sedap.
Cara masak :
1) Blend geng bawang2 tadi kecuali asam keping.
2) Masukkan blend ke dalam kcuali. Kacau hingga naik bau.
3) Masukkan kunyit & garam. Kacau.
4) Masukkan santan. Kacau.
5) Pecah telur sebiji demi sebiji. Jarak masa, jarak tempat agar tidak merge di antara satu sama lain.
6) Biarkan telur sekejap atas kuali sebelum hidang dan makan🤤.
Selamat mencuba. Practice made perfect.
Mak ana buat, elok je telur sebiji, cantik kedudukannya. Awat lah telur yang ana masak pecah berterabur pula🤣🤣🤣.
Tapi, rasa dia tu yang awesome. Masam2 manis. Sedap sangat, walaupun rupa telur entah apa-apa.
Ada yang tambah ikan kering dan nanas. Nak meletupkan lagi rasanya tu. Ada yang tambah daging salai. Yummm, sedap. Ana pernah rasa masakan ini di campsite Gunung Tapis. Pakcik kantin memang masak sedap time tu. Nak tambah-tambah rasanya.😅😅
Nah, I dah try masakan traditional kampung.🤣🤣🤣. Ok lah tu daripada kena complain bila nak duk dapur🤣🤣.
Bahan2: Telur, bawang putih, bawang merah, asam keping (gelugor), santan, kunyit, garam. Kalau ada serai, belimbing buluh lagi sedap.
Cara masak :
1) Blend geng bawang2 tadi kecuali asam keping.
2) Masukkan blend ke dalam kcuali. Kacau hingga naik bau.
3) Masukkan kunyit & garam. Kacau.
4) Masukkan santan. Kacau.
5) Pecah telur sebiji demi sebiji. Jarak masa, jarak tempat agar tidak merge di antara satu sama lain.
6) Biarkan telur sekejap atas kuali sebelum hidang dan makan🤤.
Selamat mencuba. Practice made perfect.
Comments
Post a Comment